Auteur: theo      Gezien: 281      Datum: -

Het goed op orde hebben van je geldzaken en administratie kan verschillende voordelen hebben. De basis bestaat uit het persoonlijke budget, spaargeld en investeringen of leningen en de balans tussen inkomen en uitgaven.

Als je geen budget bijhoudt zie je je geld elke maand op 'mysterieuze' wijze verdwijnen en kom je misschien zelfs te kort om de binnenkomende rekeningen of boodschappen te betalen. Hou daarom goed bij wat er op je rekening gebeurt. Wat komt er bij en wat gaat er af? Je hebt dan snel een beeld van hoeveel er over is voor niet-vaste uitgaven. Komt er minder binnen dan dat je uitgeeft? Neem dan nog eens goed de uitgaven door om te zien waar je op kunt bezuinigen. Je kan ook zorgen dat er meer geld binnenkomt, door een bijbaantje te nemen.

Als je spaargeld hebt, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt het bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten. Daar staat het veilig, maar de rente is vaak niet zo hoog. Je kunt er voor kiezen om (een deel) van het spaargeld vast te zetten. De rente is dan hoger, maar je kunt het geld niet direct meer opnemen. Zet dus niet alles vast, want je kunt altijd onkosten krijgen aan je auto, wasmachine of wat dan ook. Een andere optie is investeren. Uit goede investeringen kun je meer rente halen dan op de spaarrekening, maar je loopt hiermee ook het risico geld te verliezen. Laat je dus goed informeren voordat je hieraan begint.