Breng het nieuws als Journalist


 
Auteur: sabrina      Gezien: 356      Datum: -

Het vak en de opleiding tot journalist

De journalist doet verslag van belangrijke en opvallende gebeurtenissen en verwerkt deze in een verslag voor lezers, luisteraars of kijkers.

Een journalist volgt eerst een journalistieke opleiding op HBO niveau aan een hogeschool. Er zijn ook masteropleidingen voor journalisten waarbij meer de nadruk wordt gelegd op de wetenschappelijke kanten van het vak. Een journalist in vaste dienst start met een salaris van ongeveer EUR1700. Dit kan oplopen tot een salaris van boven de EUR5000.

Aan het werk als journalist

Eenmaal aan het werk kan de journalist er voor kiezen om voor een baas te gaan werken of om een freelance journalist te worden en eigen opdrachten aan te nemen. Een journalist in loondienst kan onder andere komen te werken op de redactie van een krant, tijdschrift of bij een radio of televisie omroep.

Doorgroeimogelijkheden als journalist

Een journalist kan doorgroeien door belangrijkere redactionele taken te krijgen en zodoende bijvoorbeeld eindredacteur te worden bij een krant of tijdschrift. Journalisten kunnen zich ook tijdens hun carrière gaan specialiseren in bepaalde vakgebieden zoals bijvoorbeeld sport, popmuziek, politiek of de economie.